Signal not recognize by AC (with LearnIr)

Everything related to protocols and IR codes
Post Reply
javiercuellar
Posts: 19
Joined: Wed Mar 30, 2016 9:15 pm

Signal not recognize by AC (with LearnIr)

Post by javiercuellar »

Hi....

I'm having trouble with an AC unit. I can capture the signal (using LeanrIR device), but when sending back to AC it won't work.
This is the only AC that won't recognize the signal. All others are fine. I tried with auto clean, but the same result.
Maybe this AC uses a "strange" way of transmitting? Like Sony TV that retransmits 3 times (I think) ?????

Any suggestion?

Thanks!!!!

Best regards
Javier

This is an example of the signal.
LearnIR reconcize it as Electrolux112AC 38Khz

LIR: 26 0EA6 0824 04E2 04E2 04E2 0342 04E2 1388 01 12 22 12 21 12 12 21 12 11 22 12 22 1F 2F F2 51 F2 FF 2F F2 FF 2C 12 12 21 12 30 11 22 21 22 11 21 22 11 21 12 21 22 1F 2F 22 12 21 22 11 F2 61 11 F2 51 2F 14 F2 FF 2E 12 22 12 22 1F 24 1F

Raw: (455) 3750 -2084 1250 -1250 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -1250 1250 -834 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -1250 1250 -834 1250 -1250 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -834 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -1250 1250 -834 1250 -5000 3750 -2084 1250 -1250 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -1250 1250 -834 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -1250 1250 -834 1250 -1250 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -1250 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -834 1250 -1250 1250 -1250 1250 -1250 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -1250 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250 -834 1250

User avatar
AnalysIR
Site Admin
Posts: 633
Joined: Sat Aug 31, 2013 3:51 pm
Location: Dublin, Ireland
Contact:

Re: Signal not recognize by AC (with LearnIr)

Post by AnalysIR »

Hi Javier

there is something wrong with that capture. It is a long signal in 2 parts with all 0's.


So if you record a full set of signals and email them to me I will have a closer look. (On AnalysIR Menu->File->Save Session)

- include temperature from 16->30degC plus Power ON + OFF
- record them in order and only change 1 setting at a time.

Also check batteries and make sure to point directly at the receiver on LearnIR.

If you have an Arduino and IR receiver available, you could also try that to record (in case there is an issue with LearnIR)

javiercuellar
Posts: 19
Joined: Wed Mar 30, 2016 9:15 pm

Re: Signal not recognize by AC (with LearnIr)

Post by javiercuellar »

Hi Chris

Attached is the session. Thanks a lot!!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


User avatar
AnalysIR
Site Admin
Posts: 633
Joined: Sat Aug 31, 2013 3:51 pm
Location: Dublin, Ireland
Contact:

Re: Signal not recognize by AC (with LearnIr)

Post by AnalysIR »

Ok, I have updated the AnalysIR config to support this new protocol. Its 224 bits in 2 parts. The first part seems constant with hte variable data in the second 112 bits.

I will email you the updated config file to install.

Don't worry about the protocols name as they are arbitrary due to the number of re-badged AC OEM units worldwide.

javiercuellar
Posts: 19
Joined: Wed Mar 30, 2016 9:15 pm

Re: Signal not recognize by AC (with LearnIr)

Post by javiercuellar »

Thanks Chris.
Why won't the AC unit "understand" when I retransmit the exact same captured signal?
I have an Arduino and IR receiver that works very well, this is the first AC unit with trouble. Any ideas of what should I change (so it can still be a generic IR transmiter)?
I use standard irsend.sendRaw(......)

The make is TCL and model TAC-09CHSA/Elite

Thanks !!!

javiercuellar
Posts: 19
Joined: Wed Mar 30, 2016 9:15 pm

Re: Signal not recognize by AC (with LearnIr)

Post by javiercuellar »

Hi Chris

Did you had a chance to update AnalysIR config?

Thanks!!!

User avatar
AnalysIR
Site Admin
Posts: 633
Joined: Sat Aug 31, 2013 3:51 pm
Location: Dublin, Ireland
Contact:

Re: Signal not recognize by AC (with LearnIr)

Post by AnalysIR »

It was emailed to you on May 30th...check your junk folder

javiercuellar
Posts: 19
Joined: Wed Mar 30, 2016 9:15 pm

Re: Signal not recognize by AC (with LearnIr)

Post by javiercuellar »

Thanks for all your help!!!! Now all is working fine.

My arduino solution wasn't working because the new protocol comes in 2 parts with a pause between them of about 70ms.
I had to make a change in IRrecv.h

From this

Code: Select all

const uint8_t kTimeoutMs = 15;  // In MilliSeconds.
to this

Code: Select all

const uint8_t kTimeoutMs = 90;  // In MilliSeconds.
As the documentation says:

Code: Select all

// Typically 15ms suits most applications. However, some protocols demand a
// higher value. e.g. 90ms for XMP-1 and some aircon units.


Post Reply